Pengikut

Sabtu, 7 Mei 2011

Tuanku Sultan Kelantan Terpaksa Bertitah Membela Rakyat Yang Semakin Terbiar


Sukar dipercayai apabila selama lebih 20 tahun Kelantan diperintah oleh sebuah parti yang berslogankan Islam, tetapi akhirnya memaksa Tuanku Sultan bersuara.

Tuanku sebagai payung kepada seluruh rakyat jelata, berasa tidak wajar negerinya tidak dibangunkan. Dibiarkan begitu sahaja tanpa kemudahan asas untuk rakyat. Ekonomi tidak dijana dengan berkesan. Rakyat dibiarkan tanpa pembelaan.

Titah Tuanku kepada parti yang memerintah Kelantan mengandungi kegusaran seorang raja yang ingin melihat rakyatnya mendapatkan hak mereka untuk menikmati kehidupan sebagaimana di negeri-negeri lain. 

Tuanku Sultan tidak berpolitik, baginda hanya menyuarakan pandangannya berdasarkan apa yang dilihat dengan matanya sendiri. Tidak wujud sebarang bentuk konspirasi atau fitnah yang sengaja untuk memburukkan kerajaan yang memerintah Kelantan.

Masalahnya, dalam masa yang sama para pemimpin parti dan kroni dilihat semakin kaya raya. Hutan balak semakin gondol, tanah rakyat dirampas untuk diserahkan kepada ahli perniagaan, peluang ekonomi untuk rakyat tidak dijana dengan baik, kemudahan parasarana diabaikan dan rakyat dibiarkan menderita.

Tuanku Sultan nampak dengan jelas akan hal ini. Rakyat juga nampak.

Janganlah sampai rakyat berkonspirasi dan berusaha melucutkan kuasa yang telah mereka berikan selama ;lebih 20 tahun.

KOTA BAHARU: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V mahukan lebih banyak kemudahan infrastruktur termasuk pembinaan jalan untuk rakyat dilaksanakan bagi merancakkan lagi ekonomi dalam negeri. 

Baginda bertitah pembangunan infrastruktur untuk negeri Kelantan adalah penting kerana ia memberikan kemudahan untuk rakyat dalam mendapatkan perkhidmatan terbaik kerajaan.
Sambil mendedahkan bahawa Baginda sentiasa turun padang melihat rakyat dengan menaiki kenderaan, Sultan Muhammad V bertitah pembinaan infrastruktur seperti jalan-jalan raya amat penting bagi menjana ekonomi setempat kerana jalan raya menghubungkan rakyat dengan dunia di luar.

"Negeri Johor, Pahang ada lebuh raya. Kawasan persekitaran macam kampung atau bandar kecil sempat naik (membangun), makna ada rezeki. Saya selalu pergi ke mana-mana pakai kereta, jadi kita boleh tengok sebab (apabila) kampung ada jalan besar, kampung itu tidak mati.
"Jika jalan susah nak sampai mesti benda-benda lain pun akan susah, dia (kampung) tidak ada kesempatan untuk membangun jadi dia pun nak ada komunikasi jalan. Ini masalah yang ketara yang saya lihat," titah baginda pada sidang media khas yang diadakan di Istana Negeri, Kubang Kerian, petang semalam.

3 Ulasan 


Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...
Hehehe..lepas ni ustaz2 politik Pas akan kata...tuanku pun berkonspirasi ngan umngok nak jatuhkan Islam..
6 Mei 2011 11:18 AM
Padam

Tanpa Nama Haji Rashid Yan berkata...
Salam,


Rakyat kelantan memang tak mau pembangunan. Mereka mahukan Islam sahaja.


Ustaz politik mereka dah sebut banyak kali...pembangunan bukan boleh bawak masuk kubur..yg diambilkira didepan rabbuljalil nanti ialah Islam.

6 Mei 2011 11:20 AM

Padam

Tanpa Nama Ahmad Abdul Khair berkata...
ramai kawan2 saya jadi guru dan mengajar di luar kelantan. Mereka tidak mahu ditukarkan kembali ke kelantan sebab tidak suka negeri yang masih mundur.


Tapi peliknya mereka tetap menyokong pas dan menentang kerajaan yang menjaga kebajikan mereka selama ini.


Inilah bahaya sifat2 assobiah yang menjadi pegangan sebahagian dari mereka.


Bagaimanapun kini, dua pertiga daripada rakyat kelantan telah sedar kelemahan pas yang memerintah negeri itu selama lebih 20 tahun. Pas hanya menjaja retorik mengenai agama islam, tetapi gagal melaksanakan ajaran islam yg sebenar.


Nik Aziz dulihat sebagai guru agama yang melampau dalam berpolitik dan sanggup bertuankan China DAP demiuntuk dapatkan undi.


Mereka kata, Pas "cakap tak serupo bikin".


Wallahua'lam.

6 Mei 2011 11:27 AM

Padam

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...